NOTICIES ARQUITECTURA I ESTRUCTURA

Apple Store fith avenue NY
Fifth Avenue New York City. Font Apple

Estructures de vidre a Apple

Hi ha alguns edificis amb tota l'estructura de vidre. Segurament el més emblemàtic és la botiga de Apple a la cinquena avinguda de Nova York. Va obrir el maig del 2006. Té una alçada de 9,7 metres. Està oberta les 24 hores, tots els dies de l'any. Steve Jobs, CEO de Apple en aquell moment, volia que cada cara fos una única peça de vidre. La tecnologia no estava preparada. El 2011 van re-dissenyar la botiga per poder reduïr el nombre de peces de vidre. Ho van deixar en 15 panells i 40 accessoris. Si et fixes en les imatges, pots veure que l'ascensor és un cilindre de vidre. També hi ha escales de vidre per accedir a la botiga que està en el pis inferior.

Els arquitectes en aquest edifici van ser Bohlin Cywinski Jackson. TriPyramid Structures, Inc van tenir cura de l'estructura de vidre. La mateixa empresa ha fet la majoria d'edificis de vidre de Apple i també la piràmide del Louvre.

En una entrevista, Tim Eliassen, de TriPyramid, explica que l'acer cedeix si té molta presió però que pot ser que ni tan sols hi hagi cap consequència visible. El vidre, per altra banda, si té molta pressió, es trenca de cop. L'acer té una corba d'estres que puja de forma lineal i en un cert punt, quan la pressió és més alta, va cedint de forma progressiva. El vidre també puja de forma lineal però la corba automàticament baixa quan la pressió és massa alta. És una qüestió de probabilitats. Potser de 1 entre 1.000. Aquesta probabilitat està bé en un vidre per una finestra convencional. Però no és acceptable per un vidre que suporta l'estructura d'un edifici.

Una solució és posar dos vidres junts. Si un d'ells es trenca encara hi ha l'altre per aguantar l'estructura. En aquest cas, les probabilitats de les que parlaven són de 1 entre 1 milió. Unes xifres més acceptables. Eliassen comenta que pels alemanys, encara no és suficient, així que posen un tercer vidre.

Pots consultar l'entrevista aquí: www.youtube.com/watch?v=Ct1wrrkVyx4

El 2014, Apple va obrir la botiga d'Estambul. En aquest cas sí que han pogut fer les quatre parets totalment de un únic vidre per cara. A més, les juntures són només de silicona per facilitar la màxima transparència. Els vidres de 10m x 3m han d'aguantar un únic sostre de Plàstic Reforçat i Fibra de Carboni. Els arquitectes han estat Eckersley O'Callaghan amb col·laboració amb Foster + Partners. Mireu imatges adjuntes.

Una de les peces més característiques de les botigues Apple són les escales de vidre. Jobs volia atraure els clients als pisos superiors. Per fer les primeres escales de vidre Jobs va treballar amb els arquitectes de l'estudi Bohlin Sywinski Jackson i l'enginer Eckersley O'Callaghan de Structural Design.

Portada noticies BG... Segueix les noticies de BG... Apple Store Londres. Interior
Escala circular a la botiga Apple de Boston. Foto by Joseph Thornton (Flickr: Apple Store Boston) [CC BY-SA 2.0], via Wikimedia Commons
Apple Store Pudong Shanghai
Pudong Shanghai. Foto original Apple