escola Meti
Escola Meti a Bangladesh. Parets de fang i estructura superior de bambú

Cases de fang

Estructures sostenibles aprofitant els materials de cada lloc

L'escola Meti de Bangladesh és un exemple d'espai col·lectiu fet de fang. Es va aixecar en sis mesos. Les parets inferiors són de fang i l'estructura superior de bambú. Això permet que la llum entri de dalt a baix. L'arquitecte Anna Heringer vol fer servir els recursos locals i no dependre de l'exterior. Aprofita els materials del lloc i els treballadors són els mateixos veïns.

L'estructura ha aguantat onze temporades de pluges monsòniques. És necessari que l'aigua de pluja no baixi ràpida per les parets de fang. Per això en les parets hi ha línies de bambú, pedres o palla barrejada amb el fang. És el mateix principi que actua en les muntanyes de manera natural, els arbres i pedres eviten l'erosió.

No hi ha ciment en les parets, només en els fonaments.

Es necessita un manteniment constant però és molt fàcil de fer pels mateixos veïns. Humitegen la part danyada i la tornen a posar al seu lloc.

La gent del poble va construir l'edifici. Fins i tot els nens hi van col·laborar. Això els dóna una gran confiança en sí mateixos i en la comunitat.

Com que la major part del pressupost es destina als treballadors, l'edifici també impulsa l'economia de tota la comunitat. Els que han treballat en l'obra, després compren aliments en el mercat local i serveis en el poble i això beneficia a tot el grup.

El cas no és sempre replicable a altres llocs del món. Els elements de construcció i coneixements són diferents. El que podem aprendre és que es poden trobar mètodes de construcció sostenibles i adaptats a les circumstàncies de cada lloc.

L'arquitecte alemanya Anna Heringer s'ha especialitzat en l'ús de materials de construcció naturals. A més de Bangladesh també ha construït cases de fang a diferents punts d'Europa i arreu del món.


Anna Heringer a Ted...

Anna Heringer pàgina web...
Portada noticies BG... Segueix les noticies de BG... Escola Meti, portes entrada
Els nens que han col·laborat han firmat a les portes
Semblant a un balcó
Detall del balcó de bambú
Sostre de bambú
El sostre de bambú protegeix de la pluja i dóna llum al pis inferior amb parets de fang